Boksplot i folkeskolen

Som noget realaktivt nyt arbejdes der med boksplot i folkeskolen, følgende indlæg handler om hvordan man med fordel kan bruge GeoGebra til at arbejde med boksplot og herigennem få overblik over række møntkast.

Formålet med aktiviteten er, at eleverne lærer at bruge boksplot til at sammenligne flere observationssæt af samme type. Derudover skabes der en situation, hvor der er en række omfattende observationssæt, der skal sammenlignes.

Når undervisningen er gennemført skal eleverne kunne:

  1. Lave et boksplot i GeoGebra
  2. Kende deskriptorerne  mindsteværdi, størsteværdi, variansionsbredde, 1. kvartil, median og 3. kvartil.

Aktiviteten går ud på at klassen laver en konkurrence hvor det gælder om at være den bedste og mest præcise til at kaste med mønt. Derudover skal eleverne vurdere og argumentere for hvem der er bedst.

Legen ”Møntkast”.moentbane

  1. Banen tegnes op. Den der kaster står med en afstand på 3 m til ‘målstregen’, man kaster eller skubber sin mønt mod stregen og måler op hvor meget man har ‘ramt forbi’. Kaster man for kort noteres det ved at skrive afstanden som negativt tal, kaster man for langt som positivt tal.
  2. Man kaster hver 20 gange, dette kan evt varieres. (Man kan med fordel gøre et google regneark klar med alle elevnavnene og dele det med grupperne. De kan så fx. vha. app’en ”GoogleDrev” skrive resultaterne ind i et samlet dokument med det samme vha. deres telefon/tablet eller computer.
  3. Alle optællingerne samles i GeoGebras regneark (Evt kopieret fra Google regnearket). Det er en fordel bare at lade en gøre det og så sende GGB filen til resten af klassen.Boksplot GGB
  4. Alle laver boksplot over alle målingerne. Se videovejledning til hvordan man laver Boksplot i GeoGebra: www.youtube.com/watch?v=v5MMMVoure
  5. Som afslutning laver hver gruppe en skærmoptagelse af deres boksplot. Man kan fx bruge følgende gratis ressourcer (www.screen-o-matic.com  www.screenr.com  www.screenbird.com) eller andre man selv kender. Eksempel på video: http://youtu.be/3oR9Tkk5SCs

 

Udgivet i Aktiviteter til grundskolen, Elevaktiviteter til grundskolen Mærker: , , , ,

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

© 2020 International GeoGebra Institute